DUTCH OVEN KOPEN?
Een Dutch Oven is een speciale gietijzeren pan die gemaakt is om op of boven het kampvuur te koken. De must have voor outdoorkoken dus! In een Dutch Oven maak je vrijwel alle gerechten klaar die je maar kunt bedenken. En dat kan zo primitief als je maar wilt! De keuze in Dutch Ovens is groot. In deze blog daarom de belangrijkste tips om een keuze te maken.
WAAR LET JE OP BIJ HET KOPEN VAN EEN DUTCH OVEN?
Het belangrijkste is dat je kiest voor kwaliteit. Goedkopere Dutch ovens zijn poreuzer of dunner, waardoor het gietijzer sneller kan breken. De Dutch Ovens van Petromax zijn van prima kwaliteit, mooi glad van binnen en staan garant voor een leven lang plezier met buiten koken. Ook heeft Petromax veel bijpassende accessoires op elkaar afgestemd waardoor je jouw outdoor cooking set de komende jaren verder kan uitbreiden.
Het belangrijkste waar je op let bij aanschaf van Dutch Oven is de inhoudsmaat. Petromax duidt de verschillende maten met een ‘ft-getal’ aan. ft staat voor Feuertopf, Duits voor vuur pot (Dutch Oven). Het getal staat voor het aantal (volwassen) porties wat je in de Dutch Oven kan bereiden.
Andere merken gebruiken vaak de inhoudsmaat QT. Dit kan voor zowel een Amerikaanse als Engelse inhoudsmaat staan die beiden verschillend zijn van elkaar. Controleer dit vooraf goed voordat je tot koop overgaat.
Ons advies is om vooral te kijken naar het aantal porties wat je erin kan maken. Ga je er vooral zelf mee aan de slag dan is de ft 4.5 of ft 6 in de regel groot genoeg. Kleinere Dutch Ovens zijn prima geschikt om nagerechten in te maken, sausjes in op te warmen of een broodje in te bakken.
Ga je voor grote groepen koken, dan kan je voor grotere Dutch Ovens kiezen. Door de omvang van de pan zijn deze door het gewicht minder handzaam. Tip! In plaats van één grote (ft12 of ft18) kan je ook twee kleinere aanschaffen. De pan is dan minder zwaar en je kan ze ook gebruiken voor kleinere groepen. Nadeel is dat je dan wel meer briketten nodig hebt en het gerecht per pan wat van smaak kan verschillen.
Wil je de Dutch Ovens stapelen? Zorg er dan voor dat de pan die je kiest, pootjes heeft. Je kunt er hierdoor ook makkelijker kooltjes onder leggen. Maak je alleen gebruik van een driepoot waarbij je de Dutch Oven boven het vuur hangt, of maak je gebruik van een barbecuerooster? Dan zijn pootjes niet per se noodzakelijk. Een opstaande rand is wel erg prettig, deze voorkomt namelijk dat de kooltjes er makkelijk af vallen.
Accessoires
Naast de aanschaf van een Dutch Oven heb je een aantal accessoires nodig om het koken makkelijker te maken. Goede, vuurvaste handschoenen en een deksellifter zijn in ieder geval onmisbaar.
Outdoor cooking handschoenen zijn speciaal ontwikkeld voor koken met Dutch Ovens. Ze zijn bestand tegen temperaturen tot 300 graden en bieden bescherming als je de Dutch Oven van het vuur haalt of wat kooltjes wilt verschuiven. Vergeleken met lashandschoenen zijn ze een stuk soepeler. Wel zo prettig als je even het deksel van je Dutch Oven wilt halen.
Een deksellifter mag ook niet ontbreken. Hiermee haal je eenvoudig het deksel van je Dutch Oven. We adviseren de ‘professioneel lid lifter’ van Petromax. Hiermee blijft je deksel goed in balans als je hem eraf haalt en voorkomt dat de briketten in je pan vallen.
Minder noodzakelijk maar ook heel handig is een dekselrek (trivet draadstaal) of een trivet met pootjes. Deze gebruik je om je deksel op te leggen zonder dat die vies wordt. Leg je je deksel op de grond, dan kan vuil in je gerecht terecht komen. Beide zijn multifunctioneel. Een dekselrek is ook te gebruiken als standaard in het vuur (handig als je met een skillet gaat werken). De trivet is erg handig bij het bakken van brood.
Voor het schoonmaken van je Dutch Oven kan je jute gebruiken. Handiger is een speciale Dutch Oven schraper, die precies de ronding van je Dutch Oven heeft. Met een speciale staalspons maak je eenvoudig aangekoekte etensresten los zonder het gietijzer te beschadigen.
Als laatste heb je nog een kolentang nodig. Deze gebruik je om kolen of briketten te verplaatsen. Een briketstarter is handig om je kolen of briketten snel aan te krijgen. TIP! Gebruik kokosbriketten, dat is voordeliger stoker want die branden langer en worden warmer waardoor je minder nodig hebt. Na afloop zet je je Dutch Oven geolied weg, dit kan je doen met zonnebloem- of olijfolie maar wel zo makkelijk is speciale seasoning voor al je gietijzer.
Natuurlijk zijn er veel meer handige accessoires verkrijgbaar. Deze zijn echter minder noodzakelijk maar vooral handig voor erbij en afhankelijk van je persoonlijke voorkeur.
Denk bijvoorbeeld aan een speciale kooktafel die ervoor zorgt dat je op stahoogte kan koken. Met een rocket stove kan je gecontroleerd vuur maken (en heb je supersnel gloeiende briketten) en zijn er speciale houtkrullen verkrijgbaar voor het eenvoudig aansteken van je briketten.
Volg ons op: